Kivi

V zadnjih letih se na Vipavskem širi pridelava kivija, ki se je v naše kraje razširil iz Nove Zelandije (sicer prihaja iz Kitajske) v 80. letih prejšnjega stoletja. Na Vipavskih kmetijah kivi najpogosteje raste na latnikih, saj daje imenitno in gosto senco. Za pridelek morajo skupaj rasti ženske in moške rastline, ki jih morajo v pravem času obiskati čebele.

Plodovi kivija so izjemno vzdržljivi, dobro hranjene bomo lahko uživali še mesec ali dva po obiranju. Sadeži vsebujejo izredno dosti vitamina C, odlično vplivajo na krvni obtok in krepijo imunski sistem. Najboljši so presni sadeži, ki jih moramo pred uživanjem olupiti – lahko pa razpolovljenega pojemo kar z žlico, kot kuhano jajce.

Pozor:

Kivija nikar ne mešajte z želatino, zaradi encima aktinidina, ki razgrajuje beljakovine, se vam ne bo strdila. Zato pa je več kot primeren dodatek sadnim solatam, lahko ga zamešate v jogurt, odlično se poda tudi k siru ali puranjemu in piščančjemu mesu.