Kaki

Botanično ime za kaki je Diospyros ali hrana bogov v prevodu. Po pravici, saj ga odlikujejo bogata vitaminska in mineralna vsebnost, visoka vsebnost prehranskih vlaknin ter malo beljakovin in maščob. Vsebuje trideset krat več vitamina A in  petkrat več vitamina C od jabolka!

Kaki vam v dolgo in mrzlo zimo prinaša toplega sonca, zato sezite po njem!

Drevo kakija na Vipavskem nima omembe vrednih škodljivcev, pridelava je naravi prijazna.

Sveže sadeže kakija obiramo lahko obiramo že oktobra, največ novembra, uživamo pa vse do januarja. Vipavski sadjarji gojijo več vrst tega eksotičnega sadeža. Večidel so plodovi ob obiranju trpki in jih je potrebno mediti, nekatere vrste pa so takoj užitne. Vedno več je tudi sort brez koščic, čeprav so tudi tiste s koščicami okusne – običajno so takšne sorte užitne že trde, takoj po obiranju.

Kar 20 % sadeža sestavljajo zdravi in lahko razgradljivi sladkorji. Zato je zanimiv za predelavo, odličen je sušen, še posebej, če posušimo cele plodove.

Zanimivo: Če želite hitro omediti kaki, ga položite poleg jabolka, ki izloča etilen in povzroča hitrejše dozorevanje.