Vkuhavanje sadja

Marelična marmelada - recept članic Društva gospodinj s Planine

1 kg zrelih marelic

60 dag sladkorja

Marelice razkoščičimo, očistimo, dodamo sladkor in dobro premešamo. Pustimo stati 24 ur in med tem časom večkrat premešamo. Nato vse skupaj kuhamo približno pol ure. Marmelado prepasiramo in na blagem ognju kuhamo še največ 10 min. Še vročo marmelado nalijemo v tople kozarce.

 

Vložene marelice ali breskve - recept članic Društva gospodinj s Planine

Razkoščiči marelice (breskve) in jih lepo zloži v kozarec, čim bolj skupaj. V kozarec dodaj 2 žlici sladkorja in nato dolij vodo do roba. Kuhaj 8 minut. 

 

Sok iz marelic ali breskev - recept članic Društva gospodinj s Planine 

2,5 kg marelic ali 3 kg breskev

1,5 litra vode

Ti dve sestavini dobro skuhaj, potem prepasiraj ali zmiksaj v multipraktiku. Posebej zavri 7 litrov vode in 1,5 kg sladkorja, dodaj še 2dkg citronske kisline. Ko zavre, dodaj prepasirane marelice ali breskve. Počasi naj vre še par minut. Nato še vroče nalij v tople steklenice in pokrite ohlajaj kakšen dan ali dva.