Sušenje sadja

Tradicionalna lesa za sušenje zraka, ki se je tako posušilo na zraku. Sušenje je bilo od nekdaj najbolj preprost in praktičen način konzerviranja. Na Vipavskem še danes sušijo tako-rekoč vse sadeže, ki jih pridelajo. Nekdaj so jih sušili na soncu in to tradicijo marsikatera gospodinja neguje še danes. Za sušenje potrebujete temperaturo med 50 in 65 stopinj C in zrak, torej lahko uporabite pečico (med sušenjem mora biti priprta zaradi kroženja zraka), radiator, kamin, peč, … lahko pa si omislite poseben sušilec za hrano.

Ste že poskusili sušene češnje? Sušili so jih s peclji vred, takšne sadeže pa uporabljali pretežno za kuhanje kompotov. 

V marelicah se s sušenjem še nakopiči vitamina A. Vipavske gospodinje jim prav ničesar ne dodajajo, zato so suhi sadeži nekoliko temnejši, vendar izredno okusni in predvsem zdravi.

Na poseben način so nekdaj sušili vinogradniške breskve – ker gre pri teh drobnih sadežih meso težko od kosti, so jih razrezali v trakove na način, kot da bi jih lupili ter jih posušili na zraku. Otroci so jih z veseljem jedli, iz njih pa so kuhali tudi kompote.

sušen kaki Še posebno zanimiv in okusen je sušen kaki. Sušite lahko že trdega ali omedenega, lahko ga razrežete na krhlje, še posebno okusen pa bo, če boste sušili cele plodove.

 

Okusne, predvsem pa uporabne, zdrave in tudi cenjene so sušene slive. Pred ali pa med sušenjem lahko slivam odstranite koščico, vendar pa bo kompot iz suhih sliv okusnejši s koščicami.