Sadne sladice

Marelčna mrzla "župa"

10 lepih, zrelih marelic olupi, polovice zreži na tanke lističe, stresi v skledo in posuj s sladkorjem. Ostale pretlači in prideni prvim. Prilij steklenico lahkega belega vina in dodaj, če je treba, še sladkorja. Rahlo premešaj in postavi pokrito za nekaj ur na led.

Skutni namazi iz jagodičevja

Odličen in osvežilno malico si lahko pripravite, če v skuto zamešate jagodičevje – maline, ribez, robidnice, gozdne jagode, … sladkajte po okusu in že je namaz pripravljen. Pri nas boste najboljšega lahko pokušali na Gori, kjer ga gospodinje izdelajo iz odlične domače skute, še posebno aromatičen je, kadar vanj zamešajo »smukvice«, tako Gorjani rečejo gozdnim jagodam.

Pečena jabolka

Pečena jabolka so že skoraj pozabljena sladica, ki bo razveselila tudi zahtevne sladokusce. Gospodinje s Planine pri Ajdovščini jo pripravljajo tako, da jabolka olupijo in izdolbejo, vanje nadevajo v mleku namočene orehe, malo medu in masla ter spečejo. Če želite še boljše (in lepše), jih okrasite s stepeno smetano.