Sadje za ozimnico

Kako shranjujemo kostanj

Kostanj so včasih puščali v ježicah ali pa so ga zakopali v pesek – tako je še dolgo v zimo ohranjal svežino. Danes je bolj uveljavljen način zamrzovanje. Če ga boste kasneje uporabili za peko, priporočamo, da ga pred zamrzovanjem na ravnem dnu križno zarežete, da bo pripravljen za takojšnjo uporabo – ob pečenju se bo pri zarezi razprl, tako ga boste najlaže olupili.

Nasvet za zamrzovanje sadja:

Zamrzovanje je odličen način hranjenja različnega sadja. Sadje dobro očistite, po potrebi razrežite, osušite in nato na pladnjih postavite v zamrzovalnik. Po nekaj urah lahko zamrznjeno sadje zapakirate v vrečke, ki vam bodo v zamrzovalniku vzele manj prostora. Tako boste laže uporabljali sadeže, saj ne bodo primrznjeni eden k drugemu in bodo takoj primerni za pripravo. 

Pozor:

Če ste se namenili hruške, jabolka in slive hraniti dlje časa, pazite, da jih ne spravljate v bližino drugih sadnih ali zelenjavnih plodov – oddajajo namreč etilen, plin, ki spodbuja dozorevanje.