Breskve

Ste utrujeni? Privoščite si breskev! Breskovi nasadi se raztezajo kar na dobrih 270 ha in so največji na Vipavskem. Zaradi ogljikovih hidratov breskev daje energijo, njen antioksidacijski učinek vas bo ohranjal mladostne in sveže, odlično deluje tudi na kožo, ohranja ji naravno prožnost in svežino.

Vipavski sadjarji gojijo različne sorte breskev, od zgodnjih, ki jih obiramo že v začetku junija, do zelo poznih sredi avgusta. Zgodnje breskve so praviloma najboljše sveže, bolj ko gre sezona h koncu, slajše so, hkrati pa je to tudi čas za pospravljanje viškov pridelka za mrzle čase.

Zanimivo:

Nektarina je naravni mutant breskve. Na Vipavskem je pridelamo kakšnih 7 % količine breskev. Meso sadeža je nežno, bolj občutljivo od breskvinega, zato pa nič manj okusno, sočno in prav tako pestrih zvrsti. Tudi nektarine lahko zakuhate v kompote ali marmelade, če vam ostaja prezrelih sadežev.