Festival češenj v Lokavcu, z rastavo češenj in pohodom po češnjevih nasadih

datum: 23.05.2013

kategorija: Novice

Med 7. in 9. junijem bo v Lokavcu potekal prvi Festival češenj. Skozi vse tri dni festivala si bo mogoče ogledati zanimivo razstavo češenj ter spremljati strokovna predavanja in se udeleževati vodenih ogledov razstave ter družabnih srečanj. Vrhunec tridnevne prireditve pa bo Pohod po češnjevih nasadih, z ogledom znamenitosti Lokavca, ki bo potekal v nedeljo, 9. junija.

soncno plakati 4V nedeljo, 9. junija 2013, vas Društvo DOLI vabi na pohod med češnjevimi nasadi. Poleg okušanja slastnih vipavskih češenj ob obisku lokavških nasadov in poslušanju dveh krajših predavanj o negi in vzgoji češnjevih dreves profesorja Alojza Lemuta, vas bodo vodniki pohoda popeljali na ogled številnih zanimivosti  po zaselkih in okolici Lokavca.  Na pohodu si bomo ogledali tudi razstavo  ob festivalu češenj v večnamenski  dvorani Edmunda Čibeja. Zbiranje se prične ob 7 uri in 30 minut na kmetiji Černigoj. Od tu bomo krenili ob 8 uri na pot. Zaključek pohoda bo prav tako na kmetiji Černigoj  okrog 16. ure.

Pohodna pot je letos izbrana na predlog člana Vinka Kovača. Program pohoda je bogat, z mnogimi postanki v sadovnjakih in češnjevih nasadih družine Lokar, kmetije Černigoj, družine Kompara, Bogdana Slokarja, družine Krapež, z zaključkom na osmičarski kmetiji Černigoj. Postanki pa bodo tudi pred mnogimi tehničnimi, etnološkimi, kulturnimi in drugimi pomniki, s katerimi so posejani raznovrstni zaselki Lokavca. Ob ogledih in druženju bo moč izvedeti tudi kaj novega in koristnega, prav tako pa bo strokovno vodena tudi razstava češenj v Dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu.

Štartnina pohoda je 5 evrov, poravnali jo boste lahko uro pred pohodom. Hoja je nezahtevna, potrebna je le dobra obutev in dobra volja, za vse ostalo bo poskrbljeno. Za več informacij lahko pobrskate po spletni strani društva DOLI, ki ima tudi svoj facebook profil, ali pa poiščete zgibanko, ki jo je društvo izdalo pred zanimivim pohodnim dogodkom.

Češnjeva vejaPROGRAM FESTIVALA ČEŠENJ V LOKAVCU:

Petek, 7. junij 2013

ob 15:00 - Odprtje razstave češenj, pozdravi in podelitve nagrad za najdebelejšo češnjo in najlepše urejen nasad Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa  

ob 15:30 - Voden ogled po razstavi – Ivan Kodrič in Erika Komel - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

od 17:00 do 19:00 predavanja

·        Pridelava češenj v svetu - Dr. Nikita Fajt - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

·        Češnje v prehrani in kulinariki - Irena Vrhovnik - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

·        Trženje češenj in priprava za trg doc. dr. Stanislav Tonjko - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor

Sobota, 8. junij 2013

od 14.00 do 18.00  - voden ogled razstave

ob 18.00   zabava in ples z ansamblom PRIMA VERA

Nedelja, 9.junij 2013

ob 8.00 uri voden pohod med češnjevimi nasadi. Zborno mesto Turistična kmetija Černigoj. Pohod bo trajal predvidoma do 15 ure.   

od 10.00 do 13.00 - voden ogled razstave  

Vse dni prireditve bo postavljena kmečka tržnica in možnost nakupa češenj in  proizvodov narejenih in češenj. Za obiskovalce bo poskrbljeno s hrano,pijačo in zabavo. Večje  skupine naprošamo za vnaprejšnjo prijavo na na telefon 041 376 080 (Bogdan)

Organizatorji prireditve KGZS Zavod Nova Gorica, KS Lokavec in lokavška društva in pridelovalci češenj.

Lepo vabljeni!