Kostanj

K moštu in mlademu vinu se najbolje podajo pečeni kostanji. Nekdaj so mogočna drevesa gojenega kostanja krasila vsako vas na Vipavskem. Precej jih je pokosila bolezen, nekaj pa jih še ostaja. Kostanj ponovno postaja cenjen. Uporaben in okusen je na mnogo različnih načinov – na »sladko« in na »slano«. Plod je prava zakladnica energije, mineralov in drugih dobrodejnih snovi, vsebuje pomembno količino vitaminov B1 in B2 ter veliko kalcija. Cenjen je tudi kostanjev med, ki ga čebelarji točijo že sredi poletja.

  • Kmetija Alojza Kobala, Vrhpolje

    Vrhplje 40,  5271 Vipava 

    Tel: 05/36 65 474 in 031–339-449

    Na kmetiji Kobalovih uspešno gospodarita mlada agronoma Tomaž in žena Tanja. Ukvarjata se predvsem s pridelavo sadja in zelenjeve. Ob sladkih kostanjih pozno jeseni ste na kmetiji dobrodošli tudi spomladi in poleti, ko zorijo češnje, marelice in breskve.

    Na svoj račun pa bodo pri Kobalovih prišli tudi ljubitelji zelenjave, saj vzgajajo vseh vrst vrtnin, še posebej pa so poznani po okusnih špargljih.

     

  • Kmetija Viktorja Marca, Planina

    Viktor Marc

    Planina 19, 5270 Ajdovščina

    Tel.: 05/364 25 24, GSM 041-698-565

    Pri Marčevih vsakega oktobra pripravijo dneve kostanja, ki si ga na kmetiji po predhodnem dogovoru lahko naberete tudi sami. H kostanju pa vam bodo ponudili tudi vino, pršute in salame. Spomladi pa ste pri Marčevih dobrodošli tudi na češnjah.

     

  • Sadjarstvo in vinogradništvo Ušaj, Črniče

    Črniče 56, 5262 Črniče

    Tel.: 05/366 60 75, GSM 041-518-171

    Pri Ušajevih vam bodo pozno jeseni ob kozarcu odičnega domačega vina ponudili tudi kostanjev. Tega sladkega in zdravega jesenskega sadeža si lahko po predhodni najavi pridete nabrat tudi sami.

    Poleti pa boste pri Ušajevih dobrodošli tudi na breskvah.